RonnyKjosen_Foto_MaritSletten

Ronny Kjøsen, musiker

  • Solokonserter

  • Fortellerkonserten - Garnbøterens notebok

  • Konserter og dans med div prosjekt

  • Seminar for kor, korps og trekkspillklubber

Ronny Kjøsen. Foto: Marit Sletten

Foto:Thomas Westling

Foto: Thomas Westling

Hollos efterfølgere

Hollos efterfølgere, som har tatt navnet sitt fra komponisten, spelmannen og orkesterlederen Lars Hollo (1826-1902) fra Hamar, er et ensemble som har spesialisert seg på tradisjonsmusikk fra Hedmarken. Hedmarken er et område som har en stor og mangslungen, men en forholdsvis lite kjent musikktradisjon. Her finner man alt fra enkle viser og durspillslåtter via feleslåtter og den lokale springdansen til låter fra lokale komponister, som Hollo, som skrev musikk i en stil tydelig påvirket fra sentral Europa. Disse komponistene var nokså mange på Hedmarken og det var et aktivt musikkmiljø rundt disse komponistene og spelemennene. Mange fra rundt om i hele Sør-Norge har spilt i disse orkestrene og lært og spille der og lært musikk som har blitt videreført i lokale tradisjoner. Oluf Melvold (1843-1897) fra Åmot, Lars Hollo (1826-1902) fra Hamar, Anders Sørensen (1821-1896) fra Romedal, Severin Jevnaker (1869 – 1928) fra Jømna er alle storgardskomponister og kjente navn i norsk tradisjonsmusikk, men deres komposisjoner er igrunn lite brukt. Mye av musikken har i den senere tid blitt spilt av klassiske musikere som ikke har tatt hensyn til at dette er dansemusikk. Det er viktig for oss i Hollos Efterfølgere og få musikken til og svinge og få den til få et folkemusikalsk liv. Vi har ei besetning til å spille denne musikken slik den var tenkt, med strykekvartett i folkemusikkstil, klarinett, trompet, piano og bass.  

Hollos efterfølgere består av de fremste utøverne i Norge av denne musikken, både drengstue- og storgardsmusikk, og på mange forskjellige instrumenter. Musikerne i ensemblet har  store meritter i folkemusikk og gammeldanskonkurranser i Norge, men vi har også en fot i andre sjangre. Marit Westling og Thomas Nilssen er begge av de sterkeste tradisjonsbærerne på Hedmarken idag og de har begge en unik kunnskap og oversikt over stilartene, historien og musikken.

Besetninga er:
Thomas Lomundal, fele
Olaf Aasen, fele
Bjørn Kåre Odde, bratsj
Marit Westling, trompet/fele
Ida Malene Christensen, cello
Harald Juliussen, bass
Ronny Kjøsen, piano
Thomas Nilssen, klarinett

Hollos Efterfølgere. Foto: Thomas Westling

Hollos Efterfølgere. Foto: Thomas Westling

Bjørnblakken

Bjørnblakken er ei gruppe som oppstod i forbindelse med Landsfestivalen i Kinsarvik i 2019. Vi hadde lyst til å vise fram et repertoir som ikke er så mye brukt lenger med utgangspunkt i runddansmusikken i Hedmark. Vi vant gruppespillet under Landsfestivalen og er veldig glade for at denne musikken fortsatt blir satt pris på! 

Veromslaget. Foto: Thomas Westling

Bjørnblakken. Foto: Thomas Westling

 

Besetninga er:
Ole Nilssen, trekkspill,
Bjørn Kåre Odde, fele,
Ronny Kjøsen, trekkspill,
Geir Byre, gitar
Jon Amund Karusbakken, bass   

 

Alfs

Alfs er ei gruppe som har spesialisert seg på musikken etter nasjonalskalden Alf Prøysen, da spesielt den delen av reportuaret som er folkemusikkinspirert. Vi spiller Alf Prøysen i tradisjonell stil, med overskudd og glimt i øyet. Mange av Prøysens viser ble skrevet og er sunget på tradisjonelle melodier og han samlet, brukte og skrev om skillingsviser og andre stubbber fra fjen og nær. Derfor er Prøysen en stor tradisjonsbærer i norsk folkemusikk. 

Besetningen i Alfs: Ingrid Storlimo, vokal / Thomas Lomundal, fele / Thomas Nilssen, trekkspill / Ronny Kjøsen, piano, gitar og trekkspill / Tommy Dalbakk, bass  Foto: Thomas Westling

Besetningen i Alfs:

Ingrid Storlimo, vokal / Thomas Lomundal, fele / Thomas Nilssen, trekkspill / Ronny Kjøsen, piano, gitar og trekkspill / Tommy Dalbakk, bass
Foto: Thomas Westling

Over Stok og Steen

Over Stok Og Steen består av Thomas Lomundal, fele/Thomas Nilssen, trekkspill og klarinett/ Ronny Kjøsen, trekkspill og piano/ Morten Brattås, gitar/Frode Slupphaug, bass

Over Stok Og Steen består av Thomas Lomundal, fele/Thomas Nilssen, trekkspill og klarinett/ Ronny Kjøsen, trekkspill og piano/ Morten Brattås, gitar/Frode Slupphaug, bass

I 26 år har vi i "Over Stok og Steen" spesialisert oss på folkemusikk fra Hedemarken, flatbygdene øst for Mjøsa. Denne tradisjonen er omfangsrik både i tid, form og uttrykk, noe vi har ønsket å ta hensyn til på denne innspillingen. Vi spiller 1700-tallets menuetter, husmannens polka, storbondens fandango og visesangerens sørgelige kjærlighetsviser.

Med all respekt for Hedemarkens folkemusikktradisjonerhar vi bearbeidet melodiene på vår måte. Noe har vi gjort i tradisjonell stil, mens med andre melodier har vi tatt oss noen friheter og tilført de gamle melodiene nye elementer.

I årenes løp har vi også spilt musikk fra andre deler av landet og vi har vært med på flere prosjekter med kor og plateinnspillinger. I 2020 var vi med på produksjonen “Rosita” - med komposisjoner av Harald Haug. Og i 2021 er vi med på Ronnys prosjekt “Garnbøterens notebok”

Vår jubileumsproduksjon: “TUR”- vant FolkeLArm-prisen i kategorien dansespel i 2022

Trio no Treble - Ronny Kjøsen

Trio no Treble & Ronny Kjøsen

“KAMMERSMUSIKK”

Presseskriv

 

Har du alltid lurt på hvordan et trekkspill og en stryketrio klinger sammen? Nå har du sjansen til å finne ut av akkurat dette! Trio no Treble og Ronny Kjøsen legger for første gang ut på turné sammen! Det blir en times konsert med variert program, både sammen og hver for seg. 

Trio no Treble er i utradisjonell tro en trio med bratsj, cello og kontrabass! En trio uten diskant, kun mørke røster og dyp klang.

Trioen består av:
Lars Marius Hølås – bratsj
Eivind Rossbach Heier – cello
Jostein Bolås Brødreskift – kontrabass

Trio no Treble ble stiftet sommeren 2017, og har siden oppstarten spilt flere suksessfulle konserter i Trøndelagsregionen, rundt i Norge, og i Serbia. De har også vært festivaltrio på Festspillene i Helgeland, samt spilt egne konserter på Hamar og Operaen i Oslo, for å nevne noen. Våren 2021 var de scenemusikere under oppsetningen av Czardasfyrstinnen ved Operaen i Kristiansund, og operaen i Stjørdal. I november skal de på turné i Sverige. De er kjent for sin lekne tilnærming til både folkemusikk, klassisk musikk, samt sine spreke tolkninger av ny popmusikk!

Hølondingen Ronny Kjøsen er bosatt i Rindal der han jobber som musiker og komponist. Ronny har igjennom en mannsalder drevet med tradisjonsmusikk, komponering og arrangering, spilt i danseband, drevet med teater/revy, rock, pop og kor- og korpsdirigering rundt om i Trøndelag. I tillegg til å være freelancemusiker er han nå kirkemusiker i Stangvik, Todalen og Åsskard sokn i Surnadal kommune.

Selv om sjangrene er mange, banker hjertet sterkest for tradisjonsmusikken og tradisjonsformidlinga. Over Stok og Steen, Bjørnblakken, Olav Luksengård Mjelva, Sturla Eide, Kim Rysstad, Hollos efterfølgere og Laget hass Krestafer er noen av de han samarbeider og spiller tradisjonsmusikk med. 

Hans første soloplate som ble utgitt i 2020, «BondeBohem», ble våren 2021 nominert til spellemannspris i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk. Og i mai 2021 kom «Garnbøterens notebok» ut, det er ei notebok/plate/biografi med 28 komposisjoner av spellmannen Ole Nilsen Brechan (1827-1898). 

Til disse konsertene med Trio no Treble har Ronny skrevet komposisjoner og arrangement som er spesialtilpassa både gjengen og den litt særegne besetninga, trekkspill, bratsj, cello og kontrabass. Dette er rett og slett «Kammersmusikk»